Stepka ili mlaćenica (engl. Buttermilk, njem. Buttermilch) je nusproizvod koji nastaje kod proizvodnje maslaca. Sam naziv mlaćenica dolazi od „mlaćenja“ vrhnja, odnosno maslaca.
Iako potječe od maslaca, stepka sadrži samo 1% mliječne masti, što ju čini osobito poželjnom s obzirom da se sve više ljudi bori s prekomjernom tjelesnom težinom. Stepka sadrži sve mliječne proteine (kazein i proteine sirutke), laktozu, vitamine (B skupine), mineralne tvari te visokovrijedne esencijalne mliječne kiseline. Brojne studije pokazale su da je stepka idealna u prevenciji i liječenju raka dojke i debelog crijeva, multiple skleroze te snižavanja kolesterola u krvi. Osim toga, potiče oporavak jetre nakon pretjeranog konzumiranja alkohola ili lijekova.
Stepka je vrlo osvježavajući napitak bogat proteinima, koji se konzumira ohlađen što je čini savršenom za okrepu u ljetnim mjesecima. Može se konzumirati sama, kao zamjena za jogurt ili mlijeko uz žitarice, za izradu raznih smoothija i shakeova, juha, kruha i peciva. Omiljena je među sportašima zbog niskog udjela masti i visokog udjela proteina koji pospješuje oporavak mišića nakon treninga te pridonosi povećanju mišićne mase.
Zbog kontinuiranog porasta malignih bolesti i bolesti krvožilnog sustava, svakodnevno konzumiranje stepke zasigurno bi poboljšalo zdravlje i stanje Vašeg organizma te spriječilo nastavak te crne statistike.
Prosječne hranjive vrijednosti | u 100 g |
Energija | 158 kJ/37 kcal |
Masti
-od kojih zasićene masne kiseline |
1,0 g
0,7 g |
Ugljikohidrati
-od kojih šećeri |
3,5 g
3,5 g |
Bjelančevine | 3,6 g |
Sol | 0,10 g |
Upute:
Čuvati na temperaturi od +4°C do +8°C. Protresti prije upotrebe!
Nakon otvaranja, upotrijebiti u roku od 2 do 4 dana.
Najbolje konzumirati ohlađeno.